Κριτική κινηματογράφου & Θεάτρου

Πρόσφατα

  • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
  • ΔΙΑΚΟΣ Ο ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΣ
  • ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
  • 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ
  • ΚΘΒΕ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • Home
  • Αρχική
  • Κινηματογράφος
  • Κριτικές ταινιών
  • Θέατρο
  • Βιβλία
  • Archives
    • Σεμινάρια
    • Βίντεο
    • Νέα
  • About
  • Επικοινωνία
  • Follow
    • Facebook
    • Twitter
    • Youtube
    • RSS Feed

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΑ02ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ιούλ 30, 2018 Βιβλία 0


ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΑ02ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στη Ζωή-Μαρίνα

για τη χαρά της δημιουργίας που μου δίνει

Στον πρόλογο του βιβλίου «Τι είναι ο κινηματογράφος;» αναφέρεται ότι αυτό το βιβλίο «έχει σα σκοπό να εξοικειώσει τα παιδιά με τον κινηματογράφο, τον οποίον το βλέπει περισσότερο σαν τέχνη, παρά σαν τεχνική, αφού τα τεχνικά θέματα είναι πιο πολύπλοκα και άνευ σημασίας για παιδιά μικρών ηλικιών. (…) Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουν τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουν, πως δημιουργήθηκε, τι είναι αυτό που κάνει τον κινηματογράφο τέχνη. (…) Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά, ακόμη και των πολύ μικρών ηλικιών, θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που βλέπουν και, αργότερα, θα μπορούν να εμβαθύνουν περισσότερο στα θέματα και τους προβληματισμούς που η κινηματογραφική τέχνη θέτει».

Έχουν περάσει δεκατέσσερα χρόνια από την έκδοση αυτού του βιβλίου. Πολλά έχουν γίνει στη ζωή μου, πάρα πολλά έχουν αλλάξει. Είμαι στη θέση πλέον να καταλάβω καλύτερα αυτό που τα παιδιά θέλουν να μάθουν, τον τρόπο που αναπτύσσονται. Αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα, να γράψω αυτό το βιβλίο που διαβάζετε, το οποίο μας βάζει στο πρώτο στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, στο σενάριο. Στη συγγραφή ενός κειμένου που έχει σχέση με τη λογοτεχνία, με το γραπτό και προφορικό λόγο, και με την κινηματογραφική γραφή. Είναι η πρώτη ύλη που θα μετουσιωθεί από λέξεις σε εικόνες, σε αυτή την αλληλουχία εικόνων που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία είτε ενός άλλου είτε του ίδιου του σεναριογράφου.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται στα μικρά ή μεγάλα παιδιά, είναι  όμως χρήσιμο και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σε αυτούς που θέλουν να δοκιμαστούν στη συγγραφή ενός σεναρίου, να μάθουν πως θα διηγηθούν μία ιστορία με διαφορετικό τρόπο, αυτόν που θα λέγαμε κινηματογραφικό. Το πρώτο ερώτημα που θέτει είναι οντολογικό: «τι είναι το σενάριο;». Ακολούθως έρχονται τα άλλα: «πως μπορώ να γράψω ένα σενάριο;», «ποιοι είναι οι κανόνες συγγραφής ενός σεναρίου;», «που μπορώ να βασιστώ για να μπορέσω να ολοκληρώσω τη σεναριακή γραφή μου;».

Μπορεί να θέσει κανείς αυτές τις ερωτήσεις, οι οποίες θα του δημιουργήσουν και άλλες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να χτίσουν έναν τοίχο μπροστά του, αυτό το εμπόδιο που δύσκολα θα μπορέσει να το ξεπεράσει, για να πάρει την απόφαση, κατά πρώτο λόγο, και να καταφέρει να ξεκινήσει, κατά δεύτερο λόγο, να γράψει ένα σενάριο που αργότερα θα γίνει μία ταινία. Η καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσει αυτά τα θεωρητικά βήματα που θα τον απελευθερώσουν και θα του δώσουν τα όπλα να βγει νικητής στον αγώνα του εναντίον των ανασφαλειών και των αμφισβητιών που όλο και πιο πολύ θα ορθώνονται μπροστά του. Να καταλάβει, τελικά, ότι η συγγραφή ενός σεναρίου δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, αντίθετα είναι αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει αρκεί να εξασκηθεί σε αυτή.

Αυτός είναι ο λόγος που θα αναφερθούμε εκτενώς στη θεωρία της αφήγησης για να δομήσουμε τη βάση αυτής της σεναριακής γραφής. Δε θέλουμε να δώσουμε έτοιμες συνταγές γιατί αυτό θα καθοδηγούσε τόσο στενά τον αναγνώστη αυτού του βιβλίου που δε θα του έδινε την ελευθερία να δημιουργήσει το δικό του τρόπο γραφής, με άλλα λόγια να γίνει ένας δημιουργός ενός οπτικοακουστικού έργου. Γνωρίζοντας καλά ότι η τέχνη θέτει κανόνες που θα αμφισβητηθούν για να δημιουργηθεί από το παλιό το καινούργιο, θέτουμε απλώς τις βάσεις, σε πρώτη φάση, όπου μπορεί κάποιος να «πατήσει» και να αισθανθεί δυνατός να δημιουργήσει το δικό του σενάριο, ξεκινώντας από κάτι συγκεκριμένο.

Έχοντας καταλάβει τη θεωρία της αφήγησης, μπορούμε πλέον να «βουτήξουμε» στη γραφή του κινηματογραφικού λόγου. Να δούμε ποια είναι η δομή της σεναριακής γραφής, το σκρίπτ, να μπούμε στα διαφορετικά είδη και τις σχολές του κινηματογράφου, να καταλάβουμε αυτά τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά, τόσο ανάμεσα στα είδη και τις σχολές όσο και στις ταινίες μέσα στην ίδια κατάταξη. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε πως θα εξελίξουμε το λόγο μας, βαδίζοντας τους ήδη χαραγμένους δρόμους που ορίζει η ιστορία του κινηματογράφου, προσθέτοντας, τελικά, τα δικά μας αφηγηματικά στοιχεία, έτσι ώστε να φτιάξουμε το δικό μας έργο.

Ξεκινούμε από μία ιδέα, μία αναφορά στον τύπο, ένα διήγημα, ένα μυθιστόρημα ή ένα ποίημα. Αυτός θα είναι ο πυρήνας της σεναριακής γραφής μας. Σχεδόν αμέσως θα δούμε ότι σε αυτή την αφήγηση υπάρχουν χαρακτήρες που δρουν ή αντιδρούν σε κάτι που έχει γίνει ή πρόκειται να συμβεί. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: ποιοι είναι αυτοί οι χαρακτήρες; Θα πρέπει να αναλύσουμε το κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, να κάνουμε ένα είδος βιογραφικού αρκετά αναλυτικού και, κατόπιν, να θέσουμε αυτές τις γραμμές που συνδέουν τον ένα χαρακτήρα με τον άλλον, δημιουργώντας έτσι ένα πλέγμα που θα είναι η βάση για να τοποθετήσουμε τις δράσεις και τις αντιδράσεις του κάθε χαρακτήρα, να ολοκληρώσουμε, δηλαδή, το  σενάριό μας.

Η ανάλυση των χαρακτήρων θα γίνει με τις εμπειρίες από τη ζωή μας και ακολουθώντας τη θεωρία της ψυχολογίας. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι θα δανειστούμε στοιχεία από τη μυθολογία, αρχαία, νεότερη ή σύγχρονη, για να δομήσουμε έτσι την αφήγησή μας που να ακουμπά τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, του θεατή της ταινίας. Αυτή η διαδικασία θα είναι το προϊόν μιας έρευνας, μεγάλης ή μικρής, πάνω στο θέμα στο οποίο αναφερόμαστε. Φτιάχνουμε έτσι τις συμπεριφορές αυτών των χαρακτήρων, οι οποίες θα πρέπει να είναι αληθοφανείς, σα να υπήρχαν στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι και να δρούσαν με αυτό τον τρόπο.

Όλα αυτά καταλήγουν κάπου. Το σημείο της κατάληξής τους είναι η δόμηση του κόσμου, έτσι όπως η αφήγησή μας τον προτείνει. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η σεναριακή γραφή είναι λίγο ή πολύ διαφορετική από άλλες, αν και ξεκινά από ένα σημείο, το οποίο και σε άλλες αφηγήσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως αφηγηματική αφετηρία, όμως αυτά τα στοιχεία, με τα οποία δομούμε τους χαρακτήρες μας, δημιουργούν τη διαφορά από άλλες αφηγήσεις, πάνω στο ίδιο θέμα, ακολουθώντας πάντα ένα αισθητικό στιλ, αυτό της σχολής ή του ρεύματος της κινηματογραφίας που έχουμε επιλέξει, καθιστώντας την έτσι μοναδική. Μετά από έρευνα στον τομέα της λογοτεχνίας, της αισθητικής, της ψυχολογίας, της μυθολογίας και των ειδικών θεμάτων, τα οποία αναφέρονται στο σενάριό μας, όπως τα μαθηματικά, η φυσική κ.λπ., ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά και δράσεις, με τις οποίες ο κάθε χαρακτήρας έχει επιφορτισθεί, το σενάριό μας είναι έτοιμο.

Μένει πλέον να το διορθώσουμε, μία, δύο ή περισσότερες φορές, και να το προτείνουμε σε ένα σκηνοθέτη για να γίνει ταινία. Η δουλειά μας έχει τελειώσει, είμαστε όμως πάντα στη διάθεση του σκηνοθέτη για να κάνουμε κάποιες αλλαγές, να δώσουμε κάποιες συμβουλές ή να βοηθήσουμε στο μοντάζ, αν χρειαστεί, έτσι ώστε η ταινία που θα παραχθεί να είναι αφηγηματικά καλή και η άρθρωσή της, δηλαδή ο ρυθμός της αφήγησής της, να είναι τέτοιος που δε θα κάνει το θεατή να βαρεθεί. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε αυτά τα σημεία από τα οποία θα ξεκινήσετε να ερευνάτε τον αφηγηματικό κόσμο, τις βάσεις για να μπορέσετε να χτίσετε τη δική σας αφήγηση. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι είναι αδύνατον, σε αυτό το βιβλίο, να βρείτε τα πάντα για τη θεωρία της αφήγησης στη σεναριακή γραφή, το διάβασμα και άλλων βιβλίων, σύμφωνα με την προτεινόμενη βιβλιογραφία, είναι απαραίτητο για την άρτια συγκρότηση ενός σεναριογράφου. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα υπάρχουν ασκήσεις, έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που έχει διαβάσει στη θεωρία, έστω σε ένα πρώτο βαθμό. Τέλος, οι εξειδικευμένοι όροι της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης, της σημειολογίας, της σημειωτικής και της σημαντικής παραπέμπουν στο γλωσσάρι που υπάρχει μετά τη βιβλιογραφία. Ο κάθε όρος θα είναι γραμμένος με πλάγια γράμματα και με κόκκινο χρώμα, θα παραπέμπει κατευθείαν στο γλωσσάρι, για την ευκολία του αναγνώστη.

Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στην κόρη μου, τη Ζωή-Μαρίνα, η οποία είναι η αφορμή για τα διαβάσματα και τις μελέτες μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μπάμπη Τσαϊρίδη, την Κατερίνα Σταυρίδη για τη βοήθειά τους, τους δασκάλους μου Νίκο Κολοβό, Σωτήρη Δημητρίου και Θανάση Ρεντζή και τους μαθητές μου στα διάφορα σεμινάρια όπου έχω διδάξει, για τις γνώσεις που μου μετέφεραν και με βοήθησαν να αναπτύξω το γνωστικό μου πεδίο.

Θεσσαλονίκη Μάιος 2018

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Γιάννης Φραγκούλης “Θέλω να γίνω σεναριογράφος”


  • Θεωρία κινηματογράφου
  • tweet
Σχετικά άρθρα
  • Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΦΕ
    Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΑΝ...

    Μαρ 29, 2020 0

  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ...

    Ιούλ 30, 2018 0

  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ...

    Ιούλ 30, 2018 0

  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ Α ΕΞΩΦΥΛΛΟ
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ...

    Ιούλ 30, 2018 0

Στην ίδια κατηγορία
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2020
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2020

    Απρ 05, 2021 0

  • ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ
    ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ

    Απρ 04, 2021 0

  • PERFOMANCE ART ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, ΣΩΜΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΗ ΠΡΑΞΗ
    PERFOMANCE ART ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ,...

    Μαρ 21, 2021 0

  • Η ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦOΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟY ΣΙΝΕΜΑ
    Η ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦOΡΟΣ ΤΟΥ...

    Μαρ 18, 2020 0


0 0 ψήφοι
Αξιολόγηση άρθρου
Subscribe
Login
Notify of
guest
guest
0 Σχολιάστε
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Αναζήτηση

 

Βιντεοσκόπηση γάμου

FILMETRON cinematography
Βιντεοσκόπηση γάμου υψηλής αισθητικής. Απολαύστε μοναδικά βίντεο.

  • Δημοφιλή
  • Τελευταία
  • Tag
  • WONDER WOMAN
    WONDER WOMAN

    Ιούν 09, 2017 138

  • ISTABUL FILM FESTIVAL
    ISTABUL FILM FESTIVAL

    Μαρ 08, 2014 2

  • ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ
    ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ

    Μαρ 22, 2014 2

  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΕΝΙΚΟ
    ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΕΝΙΚΟ

    Μάι 28, 2014 2

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
    ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    Οκτ 12, 2014 2

  • ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Νοέ 09, 2014 2

  • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

    Μαρ 19, 2023 0

  • ΔΙΑΚΟΣ Ο ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΣ
    ΔΙΑΚΟΣ Ο ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΣ

    Μαρ 19, 2023 0

  • ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

    Μαρ 06, 2023 0

  • 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ
    25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ

    Μαρ 04, 2023 0

  • ΚΘΒΕ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
    ΚΘΒΕ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Φεβ 26, 2023 0

  • 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
    25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

    Φεβ 26, 2023 0

Performance Art Αναφορές Βιογραφίες Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης Δομική ανάλυση Επικαιρότητα Ηθοποιοί Θεατρικές παραστάσεις Θεατρικοί συγγραφείς Θεωρία κινηματογράφου Ιστορία κινηματογράφου Κινηματογραφικά βιβλία Κινηματογραφικά νέα Κινηματογραφικές λέσχες Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης Κινηματογραφιστές Κριτικές θεάτρου Κριτικές ταινιών Κριτικός κινηματογράφου Με τους οφθαλμούς του Τειρεσία Σεμινάρια κινηματογράφου Fabula Σεμινάρια τρίτων Σκηνοθέτες Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις θεάτρου Συνεντεύξεις θεάτρου Φεστιβάλ Δράμας Φεστιβάλ Δράμας 2021 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Φεστιβάλ κινηματογράφου Φεστιβάλ Λάρισας Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021
  • Τι να σχολιάσει κάποιος γι αυτό το σκουπίδι; Θεέ μου η αμερικανιά και η έλειψη τέχνης σπάει ρεκόρ. Ο...

    1 μήνα ago

  • πολυ καλή κριτική αν και γω θα ελεγα μια ταινία που ξεχειλίζει φιλοσοφία!!!...

    1 μήνα ago

  • Please, make a small nice translation to me or foreign people for I am not able to catch nothing at ...

    2 έτη ago

  • I love Sotos and Athanassios !

    2 έτη ago

  • Θα θελα μαθω...ημερομηνια προβολης κ ωρα ακριβης...

    2 έτη ago

  • Bonjour, Je ne comprends rien car tout est en grec et je ne le lis pas ni ne le parle non plus, hé...

    2 έτη ago

Sotos ζωγράφος αειπράγμων

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)

 

Youtube

Επικοινωνήστε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Email: info@filmandtheater.gr

Τηλ: (+30) 6974123481

Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη

 

Απρίλιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Μαρ    

Sitemap

  • Αρχική
  • Κινηματογράφος
  • Κριτικές ταινιών
  • Θέατρο
  • Βιβλία
  • About
  • Επικοινωνία

Κατηγορίες

  • Uncategorized (1)
  • Βιβλία (23)
  • Βίντεο (19)
  • Θέατρο (271)
  • Κινηματογράφος (1,187)
  • Νέα (94)
  • Σεμινάρια (30)

Εγγραφή Newsletter

Κινηματογράφος και θέατρο.

Κριτικές ταινιών, συνεντεύξεις, άρθρα και νέα σχετικά με τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Copyright 2021 Filmandtheater / All rights reserved
wpDiscuz