Μαρ 25, 2015 Κινηματογράφος 0
H αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα (13-22 Μαρτίου 2015) έπεσε με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, στο Ολύμπιον. Την τελετή λήξης παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, είναι «μια ημερομηνία πάμπολλων συμβολισμών και μηνυμάτων, που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να καθιερωθεί και σαν μία ξεχωριστή ημέρα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφού η κάθε του κατηγορία ταιριάζει απόλυτα με τα κοινωνικά μηνύματά της».
Με αφορμή την ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ, η κ. Τσόκλη παρουσίασε ένα αντιρατσιστικό σποτ που προβλήθηκε αμέσως μετά, τονίζοντας: «Την κατηγορία «Ανθρώπινα δικαιώματα» του Φεστιβάλ τη συσχετίζουμε αυθόρμητα με την καθημερινή μάχη ενάντια στο ρατσισμό, που δυστυχώς είναι ακόμη ριζωμένος στο συλλογικό φαντασιακό των κοινωνιών μας. Το 1960 μια ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών πνίγηκε στο αίμα από την αστυνομία του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Με αφορμή τη σφαγή του Σάρπβιλ, ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη σημερινή ημέρα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Και εμείς βρήκαμε ένα σποτ που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα λέει όλα μέσα από το μήνυμα “βάλτε το ρατσισμό στη θέση του”».
Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής και διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης. Στο χαιρετισμό του ο κ. Εϊπίδης υπογράμμισε: «Παρά τις αντιξοότητες της εποχής και τις δεινές οικονομικές συνθήκες, το ντοκιμαντέρ στέκει δυναμικά και εξελίσσεται. Η καταγραφή της πραγματικής ζωής μέσα από τον φακό είναι το μέσο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Όλο και πιο αναγκαίο». Αναφερόμενος στις ταινίες της φετινής διοργάνωσης είπε ότι «αντικατοπτρίζουν αυτή την ανάγκη για ενημέρωση και επικοινωνία και οι δημιουργοί μας προσφέρουν τη λύση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να φιλοξενήσουμε μερικούς από αυτούς εδώ στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη που καθιερώθηκε πια ως σταθμός στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη».
Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε θερμά το κοινό που «στάθηκε στις ουρές, κατέκλυσε τις αίθουσες και ξεπέρασε τους 50.000 θεατές μέχρι και σήμερα», καθώς και «τους καταπληκτικούς μας εθελοντές και τους συνεργάτες μου που δούλεψαν και φέτος σκληρά για την επιτυχία της διοργάνωσης. Και φυσικά, όλους αυτούς που συνεχίζουν να μας στηρίζουν: το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MEDIA, όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ».
Ο κ. Εϊπίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «στους κόλπους της οποίας γεννήθηκε το Φεστιβάλ», όπως είπε. Και πρόσθεσε: «Στις ειδικές μας προβολές παρουσιάσαμε το ντοκιμαντέρ Ιστορίες της Έκθεσης που καταγράφει τα 80 χρόνια της ιστορίας της. Αξίζει να τιμήσουμε τη ΔΕΘ με ένα βραβείο που σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη μιας νέας συνεργασίας μεταξύ μας, για τη στήριξη της Αγοράς του Φεστιβάλ».
Ο κ. Εϊπίδης κάλεσε έπειτα στη σκηνή του Ολύμπιον τον Πρόεδρο της ΔΕΘ, κ. Αναστάσιο Τζήκα, για να παραλάβει το βραβείο. Με τη σειρά του, ο κ. Τζήκας, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, είπε μεταξύ άλλων: «Μεγάλωσα με το Φεστιβάλ. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια στο πανεπιστήμιο που πηγαίναμε και ξενυχτούσαμε στις σκάλες του Κρατικού Θεάτρου για να πάρουμε εισιτήρια και να δούμε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και άλλους μεγάλους σκηνοθέτες. Από τη πλευρά της διοίκησης της ΔΕΘ, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ και τον κ. Ειπίδη που έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε το Φεστιβάλ, να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Από την πλευρά μας, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για νέες συνεργασίες με φορείς, γιατί το Φεστιβάλ κάνει μια εξαιρετική δουλειά, είμαστε υπερήφανοι που το έχουμε στην πόλη και πρέπει να το βοηθήσουμε όλοι», δήλωσε ο κ. Τζήκας. Στη συνέχεια, κλείνοντας, ο κ. Εϊπίδης ανανέωσε το ραντεβού με τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ για το επόμενο, 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου 2016.
Αμέσως μετά, ακολούθησε η απονομή των βραβείων του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το πρώτο βραβείο που δόθηκε ήταν εκείνο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ. Τη φετινή επιτροπή αποτελούσαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας Κατερίνα Καλογερά και Μαριάννα Λεονταρίδου, καθώς και οι Ζωή Μαυρουδή (σκηνοθέτιδα, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια), Γιώργος Ρούσσος (δημοσιογράφος, υπεύθυνος της κινηματογραφικής στήλης του www.tvxs.gr) και Παναγιώτης Δενδραμής (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, κινηματογραφιστής).
Την απονομή του βραβείου έκανε η κ. Ειρήνη Τσολάκη, αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επεσήμανε: «Τα κρυφά πλάνα, η αμεσότητα και δύναμη των εικόνων, σε συνδυασμό με τη θλίψη για τη χώρα του και το λυρισμό με τον οποίο χειρίζεται την εικόνα και τον ήχο ο Οσάμα Μοχάμεντ και οι συνεργάτες του στη Χομς, μας δίνουν πράγματα για να σκεφτούμε. Να σκεφτούμε τη Συρία». Με βάση αυτό το σκεπτικό, η κ. Τσολάκη απένειμε το βραβείο στο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας», των Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν.
Από την πλευρά της, η κ. Τσόκλη υπογράμμισε σχετικά με την ταινία: «Στη Συρία του σήμερα, χρήστες του youtube πρώτα τραβούν βίντεο και μετά πεθαίνουν, ενώ άλλοι πρώτα σκοτώνουν και μετά τραβούν βίντεο, λέει ο σκηνοθέτης. Ο εξόριστος στη Γαλλία Οσάμα Μοχάμεντ μοντάρει εικόνες που βρήκε στο διαδίκτυο και πλάνα από την κινηματογραφική κληρονομιά που του προσφέρει η Κούρδισσα σκηνοθέτιδα Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ως ασήμι στο νερό».
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο της WWF για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Περιβάλλον» του Φεστιβάλ, το οποίο απέσπασε η ταινία «Βιρούνγκα», του Ορλάντο φον Άινζιντελ. Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους εκπροσώπους της WWF Ελλάς, Γιώργο Βελλίδη, Ιάσωνα Κάντα και Αλέξανδρο Κανδαράκη. Την απονομή πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, κ. Γιώργος Βλάχος, ο οποίος ευχαρίστησε το Φεστιβάλ «για την πολυετή συνεργασία και τιμή που κάνει να αναθέτει στην οργάνωση την ενότητα Περιβάλλον».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ορισμένες διαπιστώσεις που προέκυψαν από την παρακολούθηση των ταινιών της ενότητας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η οικολογική αφύπνιση σε όλο τον κόσμο ωθεί σταδιακά τους καλλιτέχνες στην παραγωγή αξιόλογων καταγραφών στην κινηματογραφική οθόνη, μέσω των οποίων κατανοούμε ότι οι πόροι του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι ανεξάντλητοι». Αφού υπογράμμισε επίσης ότι το επίπεδο των υποψηφιοτήτων ήταν υψηλό, ο κ. Βλάχος επεσήμανε: «Το WWF για μια ακόμη φορά αγκαλιάζει την ενότητα Περιβάλλον του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας σε ένα σημαντικό μήνυμα, την αλληλένδετη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης». Από την πλευρά της, η κ. Τσόκλη ανέφερε για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ: «Η ταινία καταγράφει τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν τους γορίλες και το φυσικό τους περιβάλλον, το πάρκο Βιρούνγκα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στο Κογκό, από τις σκοτεινές δυνάμεις που παλεύουν να ελέγξουν τους πλούσιους φυσικούς πόρους της χώρας. Η ταινία, η οποία γυρίστηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ».
Για τρίτη χρονιά απονεμήθηκε το βραβείο Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που αφορά σε ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους και τις οποίες «ελπίζουμε να δούμε πολύ σύντομα ολοκληρωμένες, στις επόμενες διοργανώσεις», όπως σημείωσε η κ. Τσόκλη. Φέτος, για πρώτη χρονιά στα Docs in Progress η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ. Η φετινή επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους Πίτερ Χάμιλτον (www.documentarytelevision.com), Μαντλέν Αβραμούσις (ARTE) και Αλέξανδρο Χριστογιάννη (ΟTE TV), βράβευσε το ντοκιμαντέρ «Ο πιο μακρύς δρόμος», σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Οικονόμου (Εταιρία Παραγωγής: Stefi & Lynx, Παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, Συμπαραγωγή: Taavi Vartia-Taavia Productions, Με την υποστήριξη: ΝΕΡΙΤ Ελλάδα/ Φιλανδία).
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, «οι δοκιμασίες των κεντρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδας, η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας». Την απονομή έκανε ο Νίκος Μούτσελος της εταιρίας 2|35 Inc, ενώ η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και την εταιρεία 2|35 Inc, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το βραβείο αυτό «είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Υπόσχομαι να ολοκληρώσω την ταινία και του χρόνου να είναι εδώ στο Φεστιβάλ».
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Μάσιμο Λέκι (πρόεδρος), Γιοάνα Πάβλοβα, Μο Άμπντι, Κίρστεν Κίνινγκερ και Τζία Γιοβάνη.
Την απονομή πραγματοποίησε ο Μάσιμο Λέκι, λέγοντας: «Η επιτροπή και εγώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Φεστιβάλ για τη φιλοξενία και ειδικά το προσωπικό, που μας υποστήριξε σε αυτό τον κινηματογραφικό μαραθώνιο. Θα απονεμηθούν δύο βραβεία σε ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε ταινίες που έκαναν πρεμιέρα εδώ, καθώς και ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα».
Το βραβείο FIPRESCI για καλύτερη ελληνική παραγωγή δόθηκε στην ταινία «Αρκαδία χαίρε», του Φίλιππου Κουτσαφτή. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την FIPRESCI «για την μεγάλη τιμή που μου έκανε», όπως είπε, καθώς επίσης και τους συνεργάτες του, αναφέροντας μεταξύ άλλων «τον Νικόλα Καρανικόλα, την Ιωάννα Σπηλιοπούλου για το μοντάζ, τον Κωσταντίνο Βήτα για τη μουσική και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλος-Βιοχάλκο που ήταν παραγωγός της ταινίας».
Στη συνέχεια, το βραβείο FIPRESCI για την καλύτερη ξένη παραγωγή απονεμήθηκε στην ταινία «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα», σε σκηνοθεσία Μάγκνους Γκέρτεν. Ο δημιουργός, παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε: «Ευχαριστώ πολύ την κριτική επιτροπή για την αναγνώριση της δουλειάς μου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-είναι πραγματικά το καλύτερο Φεστιβάλ στο οποίο μπορεί κανείς να ευελπιστεί ότι θα διακριθεί η ταινία του. Επίσης, το κοινό του είναι από τα καλύτερα που έχω δει, γνωρίζει τόσο καλά τα ντοκιμαντέρ. Είναι εκπληκτικό που είμαι εδώ». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η δημιουργία μιας ταινίας είναι ομαδική δουλειά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βλέπετε εμένα εδώ πάνω στη σκηνή, σαν να ήμουν ροκ σταρ που πέφτουν όλοι οι προβολείς πάνω του και μετά μιλά με όλα τα κορίτσια στο πάρτι, αλλά υπάρχει μια πραγματικά πολύ καλή ροκ μπάντα πίσω μου. Είναι ο παραγωγός μου Λέναρντ Στρεμ και ο μοντέρ Γέσπερ Όσμουντ, ο οποίος βοήθησε στο να γίνει η ταινία αυτό που είναι».
Η απονομή των βραβείων του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με τα τέσσερα βραβεία κοινού Fischer, τα οποία αφορούν σε ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ άνω και κάτω των 45 λεπτών. Ανεβαίνοντας στη σκηνή του Ολύμπιον, ο υπεύθυνος χορηγιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας κ. Γιάννης Κατσούγκρης, τόνισε: «Είναι μεγάλη μας χαρά μας που βρισκόμαστε απόψε εδώ και στηρίζουμε για μία ακόμη χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τη μπίρα Fischer. Το Φεστιβάλ φέτος κλείνει τα 17 του χρόνια και ήδη έχει καταφέρει να βρίσκεται μεταξύ των τριών πιο σημαντικών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και με αυτό τον τρόπο να αναδεικνύει την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το θεσμό που προβάλλει τον πολιτισμό μέσα από την καταγραφή της πραγματικότητας, τα βραβεία κοινού Fischer είναι μια ξεχωριστή διάκριση, γιατί έχουν την υπογραφή των θεατών, που με την ψήφο τους άγγιξαν τις ταινίες που τους άγγιξαν περισσότερο».
Ο κ. Κατσούγκρης ευχαρίστησε επίσης «όλους τους δημιουργούς που με τα έργα τους μας έδωσαν την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, το προσωπικό του Φεστιβάλ και τους 283 εθελοντές του θεσμού, αλλά και ξεχωριστά τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε, δημιούργησε και μεγαλώνει σαν πραγματικό του παιδί αυτό το φεστιβάλ, τον διευθυντή του, κ. Δημήτρη Εϊπίδη». Τις απονομές των βραβείων έκανε η κ. Βασιλεία Λυμπεροπούλου, συντονίστρια Δημοσίων Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας, σημειώνοντας: «Η συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία ψηφοφορίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στις κάλπες της Fischer καταμετρήσαμε συνολικά 17.000 ψήφους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν».
Το Βραβείο Κοινού Fischer για ελληνική παραγωγή κάτω των 45΄ απονεμήθηκε στην ταινία «Ολυμπία», σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη. Ο δημιουργός ευχαρίστησε θερμά το Φεστιβάλ και το κοινό που «μας τίμησε και με την παρουσία και την προτίμηση του. Θα ήθελα να αφιερώσω το βραβείο στη μνήμη της Ολυμπίας, στον Παναγιώτη, που είναι ένα υγιέστατο και πολύ χαρούμενο μωρό, στην οικογένεια του Τάκη Μπέντζιου που τόσο γενναιόδωρα μας φιλοξένησε και στον γιατρό Ιάκωβο Άντζελ, στην επιμονή του οποίου οφείλεται η δημιουργία της ταινίας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες της ταινίας και ιδιαίτερα τη φωτογράφο μας, Θέκλα Μαλάμου».
Το Βραβείο Κοινού Fischer για ξένη παραγωγή κάτω των 45΄ απέσπασε η ταινία «Φλόγα», σε σκηνοθεσία των Dresscode-Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ. Ο κ. Αντρέεφ, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε ότι νιώθει συναισθηματικά φορτισμένος και τόνισε ότι είναι «τεράστια τιμή αυτή η αναγνώριση από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος κάλεσε στη σκηνή και τον ελληνικής καταγωγής σεναριογράφο της ταινίας Μαρτίν Μαρίνος, για τον οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης «η βοήθειά του ήταν πολύτιμη και αξίζει τόσο το χειροκρότημα όσο και εγώ».
Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού Fischer για το καλύτερο ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής άνω των 45΄, το οποίο απέσπασε η ταινία «Παράδοξη πατρίδα», του Νίκου Ασλανίδη. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο σκηνοθέτης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το βραβείο αυτό είναι μια έκπληξη για εμένα γιατί συμμετείχα για πρώτη φορά με ταινία στο Φεστιβάλ, παρά το γεγονός ότι έχω ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ πολλά χρόνια. Η ομάδα μας ήταν πολύ μικρή: μαζί με τους Πάνο Σκούρτη, Γιώργο Ασλανίδη, Νίκη Φωτιάδου και Αλέξη Μπιτλή, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να καταγράψουμε την ιστορική μνήμη αυτού του τόπου, τίποτα περισσότερο. Ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον πρωταγωνιστή της ταινίας Στάθη Χαϊτίδη, ο οποίος σε ηλικία οκτώ ετών είδε την οικογένειά του να ξεκληρίζεται από τους ναζί. Ακόμη, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μας βοήθησαν και να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους κατοίκους των μαρτυρικών χωριών που προσπαθούν να δικαιωθούν 70 και πλέον χρόνια μετά από τα ολοκαυτώματα που έχουν γίνει στα μαρτυρικά μας χωριά. Επίσης, αυτό το βραβείο θέλω ουσιαστικά να το αφιερώσω στους απολυμένους της ΕΡΤ».
Ολοκληρώνοντας την απονομή, το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ για καλύτερο ντοκιμαντέρ ξένης παραγωγής άνω των 45΄ απέσπασε η ταινία «Βιρούνγκα», σε σκηνοθεσία Ορλάντο φον Άινζιντελ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο κοινό του Φεστιβάλ, ο δημιουργός ανέφερε: «Εκ μέρους ομάδας μας, θα ήθελα να πω ότι αισθανόμαστε ενθουσιασμό και τιμή που μας απονέμεται το Βραβείο Κοινού του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ταινία θα κερδίσει βραβεία σε φεστιβάλ. Η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ ήταν ένα δύσκολο, επικίνδυνο και συχνά πολύ τρομακτικό ταξίδι. Η σκέψη μας βρίσκεται στους γενναίους φύλακες του πάρκου Βιρούνγκα, που ήταν τόσο γενναιόδωροι, επιτρέποντάς μας να μοιραστούμε μαζί τους τη δουλειά που κάνουν, η οποία θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Όσα συμβαίνουν στο πάρκο Βιρούνγκα, πιστεύουμε ειλικρινά ότι έχουν επιπτώσεις σε όλη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε να προστατέψουμε τους τελευταίους ορεσίβιους γορίλες του πλανήτη και δεν πρέπει να αφήσουμε μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς όπως το πάρκο Βιρούνγκα να πέσουν θύματα των συμφερόντων πετρελαϊκών εταιρειών. Ελπίζουμε ότι χάρη σε αυτό το βραβείο η ταινία να συνεχίζει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό για τη μάχη που εκτυλίσσεται στη Βιρούνγκα».
Την τελετή λήξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Τάσος Κουράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, κινηματογραφιστής, Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χριστιανάκης, συνθέτης, μέλος ΔΣ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτιδα, εκπρόσωπος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέλος ΔΣ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χριστίνα Ταχιάου, Βουλευτής Το Ποτάμι, Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Salamon Paven Martin Ladislau, Γενικός Πρόξενος Ρουμανίας, Παντελής Πετμεζάς, Επίτιμος Πρόξενος Καναδά, Χρήστος Σαραντόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας, με τη σύζυγό του, εικαστικό, Μαρία Κομπατσιάρη, Ιωάννης Βεργίνης, Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Πρόεδρος Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, Προϊσταμένη Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου, Πρόεδρος Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, Λόλα-Θεοδώρα Τότσιου, Πρόεδρος Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ-HELEXPO, Patrick Jouin, Αναπληρωτής Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, Παύλος Πανταζής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, Ιορδάνης Ελευθεριάδης, Αναπληρωτής Πρύτανης Παν. Μακεδονία, Νίκος Καραχάλιος, Πρώην Γεν. Γραμματέας Σχεδιασμού ΝΔ και Πρώην Γεν. Γραμματέας ΕΟΤ, Εύα Στεφανή, Αντιπρόεδρος ΕΚΚ, σκηνοθέτιδα, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Προγράμματος Δημόσιας Τηλεόρασης, Λευτέρης Κουλιεράκης, Συγγραφέας, Μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Αθηνών, Στέλιος Κεχρής, οινοποιός, Πρόεδρος των Οίνων Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής Faliro House, Μάκης Νικηφορίδης και Bernard Cuomo, βραβευμένοι αρχιτέκτονες και εκ μέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας οι Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος, Menno Lamerts Van Bueren, Διευθυντής Marketing, Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων, Βαρβάρα Παναγοπούλου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Νίκος Ζέρβας, Οικονομικός Διευθυντής.
Γιάννης Φραγκούλης
Μαρ 23, 2024 0
Μαρ 23, 2024 0
Μαρ 04, 2023 0
Φεβ 26, 2023 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
Νοέ 01, 2024 1
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
Νοέ 01, 2024 1
Νοέ 01, 2024 0
Οκτ 28, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη