Αυγ 28, 2017 Κινηματογράφος 0
του Γιάννη Φραγκούλη
40 χρόνια πλέον έχουν περάσει από τότε που οι ταινίες μικρού μήκους προβλήθηκαν για πρώτη φορά, σε μία φεστιβαλική εκδήλωση στη Δράμα. «Μετακόμισαν» από τη Θεσσαλονίκη, από το Φεστιβάλ που ήταν επί σειρά ετών ο φτωχός συγγενής και βρήκαν φιλόξενη στέγη στη Δράμα, με πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης αυτής της πόλης, με πρωτοβουλία του τότε Πρόεδρου της Λέσχης, του Σωκράτη Δημητριάδη. Ήταν φθινόπωρο του 1978.
Οι μικρομηκάδες πρόβαλλαν τις ταινίες τους τόσο στο κινηματογραφόφιλο κοινό αυτής της πόλης όσο και στους φίλους της ταινίας μικρού μήκους -που έρχονταν και από τις γύρω πόλεις-, αλλά και στους συναδέλφους και συνεργάτες τους. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τη Δράμα όλοι οι νέοι σκηνοθέτες, έχουν δοκιμάσει τη δουλειά τους, τη δύναμή τους, για να δουν αν μπορέσουν να περάσουν στην ταινία μεγάλου μήκους. Κατά συνέπεια, η Δράμα ήταν και είναι ένα φυτώριο ταλέντων, το πεδίο που μπορείς να δεις την ανανεωτική δύναμη της ελληνικής κινηματογραφίας.
Ο υπογράφων αυτό το άρθρο από το 1993 πηγαίνει στη Δράμα, έχω δει σκηνοθέτες που έφεραν την πρώτη ταινία τους μικρού μήκους, έκαναν το πρώτο τους βήμα εδώ, όσον αφορά στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, αργότερα αναπτύχθηκαν και έγιναν σώμα της ελληνικής κινηματογραφίας που αξιώνει πλέον να κανονίζει τις ροπές και τις τάσεις σε αυτό το χώρο στην Ελλάδα. Να θυμηθούμε λίγα ονόματα -γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς- σα μία πολύ μικρή ενδεικτική καταγραφή: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Περικλής Χούρσογλου, Σωτήρης Γκορίτσας, Χρήστος Δήμας, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Χρήστος Νικολέρης, Νικολέττα Γουλή, Ηλίας Δημητρίου, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος…
Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για σκηνοθέτες. Εκτός από αυτούς που υπογράφουν το τελικό φιλμικό προϊόν υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που προσέφεραν τα μέγιστα στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, δρώντας στη Δράμα, μέσα στο Φεστιβάλ. Μοντέρ, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, κριτικοί κινηματογράφου, θεωρητικοί του κινηματογράφου, άνθρωποι των Κινηματογραφικών Λεσχών. Πάλι θα κάνουμε μία ενδεικτική καταγραφή γιατί ο κατάλογος είναι επίσης μακρύς. Πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει, άλλοι είναι ήδη σε μεγάλη ηλικία, αλλά συνεχίζουν και προσφέρουν.
Ο Σταύρος Τορνές, ως σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου, ο Αντρέας Παγουλάτος, ποιητής και θεωρητικός του κινηματογράφου, ο Σωτήρης Δημητρίου ως θεωρητικός του κινηματογράφου και γλωσσολόγος, Η Αλίντα Δημητρίου, ως σκηνοθέτης και μοντέρ, ο Ντίνος Καρυπίδης ως σκηνοθέτης, μοντέρ, φωτογράφος και παραγωγός, ο Κώστας Μπάγιος, ως μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πολυγύρου, ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, ως κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Νίκος Σιμόπουλος, ως εκδότης της εφημερίδας «Χρονικά» της Δράμας, ο Μάκης Αποστολάτος, ως δημοσιογράφος, ο Πάνος Κοκκαλένιος, ως κριτικός κινηματογράφου, ο Σταύρος Χασάπης, ως διευθυντής φωτογραφίας και τεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ, ο Δημήτρης Χαρίτος, ως κρητικός κινηματογράφου, δε θα αναφέρω τους νεότερους, της δικιάς μου γενιάς που γράφουν ακόμα την ιστορία τους, για να καταλήξω στο Σωκράτη Δημητριάδη, ως ψυχή του Φεστιβάλ, του Δήμου και του Νομού Δράμας, τον Αντώνη Παπαδόπουλο, ως διευθυντή του Φεστιβάλ, και το Μαργαρίτη Τζίμα, ως Δήμαρχο της Δράμας και Πρόεδρο του Φεστιβάλ επί σειρά ετών.
Με όλη αυτή την ιστορία του στην πλάτη, ο σαραντάρης πλέον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας έχει την ιστορία του, την πείρα του, ακολουθεί και τεχνολογικά της εξελίξεις, εξακολουθεί να είναι το πεδίο όπου δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους οι σκηνοθέτες, τόσο στην αφήγηση όσο και στην τεχνική, εδώ εγγράφονται οι νέες τάσεις του κινηματογράφου, όπως θα εμφανιστούν, αφού εξελιχθούν, στην εθνική κινηματογραφία, στις ταινίες μεγάλου μήκους πλέον.
Στο Φεστιβάλ πλέον, από τις 18 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, θα σας ενημερώνουμε με μικρά κριτικά σημειώματα για όσες ταινίες θα δούμε, με τα ρεπορτάζ σε καθημερινή βάση, με ανταποκρίσεις βίντεο, με ρεπορτάζ από τις παράλληλες εκδηλώσεις και με τη συνέχεια του Φεστιβάλ, τις συνεντεύξεις που θα πάρουμε από σκηνοθέτες και ηθοποιούς που θα παρευρεθούν στο Φεστιβάλ.
Σεπ 14, 2024 0
Σεπ 08, 2024 0
Σεπ 07, 2024 0
Σεπ 15, 2024 0
Σεπ 15, 2024 0
Αυγ 25, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Σεπ 15, 2024 0
Σεπ 15, 2024 0
Σεπ 14, 2024 0
Σεπ 08, 2024 0
Σεπ 08, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη