Σουσουράδα: γράφει ο Κώστας Πετρόπουλος
Αυτό που έχει σημασία για την καθημερινή αισθητική του ανθρώπου είναι ένα προσεγμένο μαγαζί που μετατρέπει κάθε σου επίσκεψη σε μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, κάθε σου μπουκιά σε έκσταση και κάθε σου γουλιά σε χαμόγελο ικανοποίησης. Κάποια στέκια στην Αθήνα κατορθώνουν κάποια από τα παραπάνω.
Η Σουσουράδα, που στήθηκε στον ιστορικό χώρο που στέγαζε τον εκδοτικό οίκο Αλκυών. Βάζεις το όνομά της σε περίοπτη θέση και με το παραπάνω. Πόσο μάλλον όταν έχεις ένα σκηνικό που σέβεται τα στοιχεία της παλιάς Αθήνας, της γειτονιάς, με το μωσαϊκό και την πρόσοψη παραδοσιακού καφενείου. Ταυτόχρονα «κλείνει το μάτι» στο παρόν με με σύγχρονα βιομηχανικά σχεδιαστικά στοιχεία. Εκεί θα βρεις ένα καταφύγιο από τους ρυθμούς της καθημερινότητας με προτάσεις για όλες τις ώρες.
Η Σουσουράδα θα σε υποδεχτεί από το πρωί με καλοψημένο καφέ, πεντανόστιμα σάντουιτς και… πρωινό με αυγά σε διάφορες εκδοχές. Ξεχωρίσαμε την ομελέτα φούρνου με λουκάνικο, πατάτες, κολοκύθι, πιπεριά, γραβιέρα και σχοινόπρασο, ήταν μια αποκάλυψη! Σε ενθουσιάζει την υπόλοιπη μέρα με προτάσεις φιλικού γκουρμέ που κινούνται σε μονοπάτια ανανέωσης της μεσογειακής κουζίνας. Έτσι, ο chef προτείνει πιάτα για όλα τα γούστα, από φρέσκο ψάρι ημέρας και σολομό gravadlax σε παντζάρι με ξύσμα λάιμ, μάνγκο, κόλιανδρο και κρέμα άνηθου, μέχρι πέτουρα -παραδοσιακό ζυμαρικό- με καβουρμά, λαχταριστά ριζότο και εμπνευσμένα και ευπαρουσίαστα πιάτα «μέσης». Όλα σε απόλυτη σύμπνοια με την εποχικότητα και με πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Το μαγαζί είναι γνωστό για το κελάρι του: Οι σουσουράδες είναι επιδημητικά πουλιά που συχνάζουν σε χαμηλής βλάστησης εκτάσεις και έχουν αδυναμία στους αμπελώνες. Αυτή την αγάπη για το κρασί έχει και το προσεγμένο μαγαζί των Εξαρχείων με μια σημαντική λίστα κρασιών ελληνικής και διεθνούς προέλευσης που θα ικανοποιήσουν κάθε οινική σου απαίτηση.
Σαφώς, την απόλαυση του κρασιού σου μπορείς να την «σετάρεις» με πλατό αλλαντικών και τυριών ή μοναδικές μπρουσκέτες, σε καλή τιμή. Στον χώρο του για μη καπνιστές, η δύση του ηλίου σε προδιαθέτει για ένα κοκτέιλ, κάτι που η μπάρα του -που αποτελεί και το επίκεντρο του μαγαζιού- θα είναι το σημείο που οι επιλογές για τα κοκτέιλ θα σε προβληματίσουν.
Ο Κιθαιρώνας είναι ένα βουνό, συνέχεια της Πάρνηθας, όπου ελατοδάση, ζώα και πουλιά κατοικούν μαζί με αρχαίους μύθους. Στις παρυφές αυτού του βουνού, στην Βοιωτία, ο μύθος, η ιστορία και η γη μπλέκονται στους αμπελώνες και στις καλλιέργειες. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο Διόνυσος ο αρχαίος θεός της αμπέλου και του κρασιού και εκεί τριγυρνούν σε κάθε τρύγο οι μικρές σουσουράδες που μεταναστεύουν σε πιο ζεστά κλίματα.
Τι μπορεί να συνδέει τι φύση και τους μύθους της αμπέλου, των αποδημητικών πουλιών και του Κιθαιρώνα με τα Εξάρχεια και τον αγαπημένο των Αθηναίων πεζόδρομο της Βαλτετσίου; Εκεί συναντήσαμε τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από το βίωμα και την ομορφιά του μεγαλώματος στους αμπελώνες της Βοιωτίας και έστησαν, συνδυάζοντας την εξαρχειώτική ζωή τους, τη Σουσουράδα.
Ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα της Σουσουράδας, που μετράει εφτά ήδη χρόνια παρουσίας στη ζωηρότατη διασταύρωση της Βαλτετσίου και Μαυρομιχάλη. Μεγάλωσε μέσα στους οικογενειακούς αμπελώνες στις Πλαταιές και έμαθε το κρασί και το τσίπουρο με κλαδέματα, κορφολογήματα και τρύγους από παιδί. Στα Εξάρχεια ήρθαν με τη σύντροφο του Μαρία φοιτητές, δέθηκαν με τη γειτονιά και την έζησαν σε διαφορετικές στιγμές της ζωής τους.
Εδώ ξενύχτησαν στο Mo Better, στο Decadence και το Stand, είδαν συναυλίες στο Λυκαβηττό, και εδώ πλέον μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Όταν αποφάσισαν να κάνουν το μεράκι τους τρόπο ζωής, πάλι εδώ έστησαν τη Σουσουράδα, που πήρε το παιχνιδιάρικο όνομά της από τα πουλάκια που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους τρύγους τους.
Ήταν η εποχή που η Βαλτετσίου σιγά-σιγά ολοκλήρωνε την τωρινή της ταυτότητα με αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μία ζωντανή γειτονιά ανανεώνοντας λίγο διαφορετικά τον αέρα των Εξαρχείων.
Όσο και αν αλλάζει η Βαλτετσίου, παρατηρούμε ότι ο κόσμος είναι ο ίδιος. Διαβαίνοντάς την πάλι χαιρετάμε τους φίλους και τους γνωστούς μας, πάλι επιστρέφουμε εκεί για μπύρα στο χέρι ή για να φάμε στη Σουσουράδα. Από το μουσικό βιβλιοπωλείο του Fagotto Books και τον ονειροπόλο κήπο του κινηματογράφου Ριβιέρα και από την Ασκληπιού έως και την πλατεία, εγχειρήματα ντόπια φύτρωσαν και ρίζωσαν στο μήκος της.
Έτσι και η Σουσουράδα έγινε ένας χώρος ανταμώματος χάρη στον οικείο και φιλόξενο χαρακτήρα της και συγχρόνως ένα δημιουργικό ορμητήριο για τους ανθρώπους της ώστε να μας συστήσουν τα κρασιά και τις γεύσεις από την τοπική παραγωγή, προσιτά και ανεπιτήδευτα.
Απέραντος την κατοικεί ο κόσμος
Μαρ 29, 2025 0
Αυγ 02, 2024 0
Αυγ 02, 2024 0
Ιούν 30, 2024 0
Δεκ 16, 2020 0
Δεκ 12, 2020 0
Απρ 30, 2020 0
Ιούν 09, 2017 138
Οκτ 12, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Νοέ 13, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Μαρ 08, 2014 2
Μάι 23, 2025 0
Μάι 22, 2025 0
Μάι 22, 2025 0
Μάι 21, 2025 0
Μάι 21, 2025 0
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη