Cinderella: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Ένα φαντασμαγορικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια. Δώδεκα ηθοποιοί και χορευτές, παίζουν χορεύουν και τραγουδούν σε έναν καταιγιστικό ρυθμό. Δώδεκα μοναδικοί καλλιτέχνες, με το δικό τους ιδιαίτερο ύφος και στυλ, ζωντανεύουν επί σκηνής, μέσα σε μια ονειρική ατμόσφαιρα, το κλασικό παραμύθι του Σαρλ Περό. Μια διαφορετική οπτική του παραμυθιού, μία σύγχρονη Σταχτοπούτα όπου η εμπνευσμένη μουσική, ο τζαζ ρυθμός, οι πολλές και διαφορετικές χορογραφίες καθώς και η ιδιαίτερη ερμηνεία των καλλιτεχνών προσφέρουν ένα μαγικό υπερθέαμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλη την οικογένεια. Η παραμυθένια ατμόσφαιρα της Σταχτοπούτας, που συγκινεί εδώ και δύο σχεδόν αιώνες το κοινό σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζεται στη σκηνή του Αθήναιον για 6 μόνο παραστάσεις. Σάββατο 3, 10, 17 Μαΐου και Κυριακή 4, 11 και 18 Μαΐου 2025.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει διαβάσει ή δει σε θεατρική παράσταση ή σε ταινία αυτό το παραμύθι. Είναι ένα από τα κλασικά παραμύθια που συνδυάζουν την τραγωδία, τον ρομαντισμό, την βία και την δικαίωση. Όλα αυτά σε μια αριστουργηματική δομή που δύσκολα κάποιος μπορεί να την πειράξει.
Θεωρώ ότι η «Σταχτοπούτα» και η «Χιονάτη» είναι από τα παραμύθια που αν πειράξεις κάτι καταστρέφεται όλη η δομή και πλέον το παραμύθι χάνει την αίγλη του. Τα δίπολα που υπάρχουν, μητριά, ετεροθαλείς αδελφές, πατέρας και η κόρη του είναι δεμένα με τόσο καλοφτιαγμένες αφηγηματικές μετασχηματιστικές δομές που η διασκευή του είναι κάτι το παράτολμο. Και όμως, έχουν γίνει κάποιες διασκευές σε αυτό το παραμύθι, ειδικά στον θεατρικό χώρο εκτός Ελλάδας.
Ο Αντώνης Καραγιάννης τόλμησε να κάνει μια ιδιαίτερη διασκευή. Σε 90 λεπτά κατάφερε να αφηγηθεί την ιστορία της Σταχτοπούτας, να βάλει τραγούδια και χορευτικά. Όλα αυτά τα συνδύασε με άψογο τρόπο, έδωσε μια άλλη μορφή σε αυτή την αφήγηση, κρατούσε το ενδιαφέρον του θεατή ζωντανό συνέχεια.
Έκοψε κάποια στοιχεία, όπως το αφηγηματικό κομμάτι της μάνας της Σταχτοπούτας, και προσέθεσε την μουσική και τον χορό που θεμελίωναν την δική τους αφήγηση. Αυτά τα αφηγηματικά κομμάτια που λείπουν εννοούνται και η υπονόησή τους είναι εύκολη για τους θεατές. Με δεδομένο ότι η συνολική δομή του παραμυθιού είναι γνωστή, είναι πιο εύκολο να υπονοήσεις κάτι, αρκεί να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που θα μας αφήνουν να κάνουμε τις συνδέσεις.
Στο έργο βλέπουμε την αρχή του παραμυθιού, το ταξίδι του πατέρα και την άσχημη συμπεριφορά της μητριάς και των κοριτσιών της. Καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα της Σταχτοπούτας και των άλλων γυναικών από τα τραγούδια και τον χορό. Το τραγούδι της Σταχτοπούτας είναι μελαγχολικό ενώ αυτά των άλλων είναι πιο χαρούμενα.
Ο χορός υπονοεί την κίνηση των χαρακτήρων, η οποία είναι ανάλογη με την ψυχολογική κατάστασή τους. Με αυτό τον τρόπο το θέαμα είναι πιο ανάλαφρο, χωρίς να προδίδει καθόλου το νόημα του παραμυθιού και αποδίδεται ο ρυθμός που αρθρώνει τον θεατρικό λόγο. Ακόμη ο χορός και το τραγούδι είναι οι συνδετικοί κρίκοι των διάφορων δομικών στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο τα αφηγηματικά χάσματα, τα οποία έγιναν για την οικονομία του αφηγηματικού χρόνου, καλύπτονται με πολύ όμορφο τρόπο.
Δεν έχω δει μέχρι τώρα συμβατικές δουλειές του Αντώνη Καραγιάννη. Σε αυτή την παράσταση χρησιμοποιεί τις εικόνες από προτζέκτορα ή μικρά βίντεο, κάτι που είχαμε δει σε δουλειές του Γιάννη Κακλέα. Με άλλα λόγια, η σκηνοθεσία είναι μοντέρνα. Αποδομεί την «Σταχτοπούτα» και την αναδομεί για να φτιάξει μια σύγχρονη παραλλαγή της.
Το σκηνικό είναι εντελώς μίνιμαλ. Ο θεατής θα πρέπει να κάνει τις συνδέσεις: το τζάκι, το περιβόλι, το παλάτι κ.λπ. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλει τον θεατή μέσα στην παράσταση και να ενεργοποιήσει τον ψυχικό του κόσμο. Πραγματικά, το συναίσθημα παράγεται χωρίς η σκηνοθεσία να το εκβιάζει. Όντας ο θεατής συνδημιουργός του θεατρικού κειμένου εμπλέκεται σε αυτή την παραγωγή και μπορεί πλέον να κάνει την δική του ανάγνωση στα αξιακά πεδία της κοινωνίας μας.
Μια παράσταση απλή και ολοκληρωμένη, αλλά στην απλότητά της είναι περίπλοκη αφού αφήνει διόδους για πολλά αναφερόμενα, διαφορετικά για κάθε θεατή, άρα παραμένει ζωντανή και μετά το τέλος της.
CINDERELLA THE MUSICAL
Θεατρική προσαρμογή: Αντώνης Καραγιάννης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης, Κατερίνα Μπογιατζή
Πρωτότυπη μουσική: Ιωάννης Λάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Καραγιάννης
Κοστούμια: Μιχάλης Καραγιάννης
Δημιουργία βίντεο, γραφικών: Βαγγέλης Ματίκας
Ηχοληψία: Βαγγέλης Ματίκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Σιώπκας
Στίχοι τραγουδιών: Αντώνης Καραγιάννης
Μουσική επένδυση: Χρήστος Κατίδης, Κατερίνα Μπογιατζή
Σχεδιασμός φώτων: Αντώνης Καραγιάννης, Βαγγέλης Ματίκας
Γραφιστικά: CreatADV
Επικοινωνία: Κώστας Μήρτσος
Props: Κατερίνα Ματσά
Ηθοποιοί: Παναγιώτα Αλεξιάδου, Δάφνη Ανέστη, Στυλιανός Ζλάτος, Ευδοκία Καραγιαννίδου, Χρήστος Κατίδης, Κατερίνα Μπογιατζή, Δώρα Ορφανίδου, Ντορίνα Ταχιράι, Εύα Στάμογλου, Άρτεμις Σπυροπούλου, Κατερίνα Τσιαδήμου, Δήμητρα Ραφαηλία Τσιβαρτζή
Χορεύουν: Ομάδα χορού JMM
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Θέατρο Αθήναιον
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη 546 41
Τηλέφωνο: 690 646 7283
Πρεμιέρα: Σάββατο 3 Μαΐου 2025
Παραστάσεις: Σάββατο 3, 10, 17 Μαΐου στις 18:00 και Κυριακή 4, 11 και 18 Μαΐου στις 12:00.
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ – Προσφορά Early Bird τα πρώτα 100 εισιτήρια: 9 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/cinderella-the-musical/, καθημερινά από το ταμείο του θεάτρου
Τηλέφωνο κρατήσεων: 690 646 7283.
Διαβάστε τις κριτικές που έχουμε δημοσιεύσει
Τραυλός ηθοποιός, φάλτσος τραγουδιστής
Φεβ 12, 2025 0
Φεβ 04, 2025 0
Ιαν 13, 2025 0
Ιαν 06, 2025 0
Απρ 30, 2025 0
Απρ 30, 2025 0
Απρ 02, 2025 0
Μαρ 29, 2025 0
Ιούν 09, 2017 138
Οκτ 12, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Νοέ 13, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Μαρ 08, 2014 2
Μάι 03, 2025 0
Μάι 03, 2025 0
Μάι 02, 2025 0
Μάι 02, 2025 0
Απρ 30, 2025 0
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη